Συννεφόλεξο

Το Wordle είναι μια από τις πολλές εφαρμογές δημιουργίας "συννεφόλεξων" (word clouds). Είναι μια εύχρηστη εφαρμογή web 2,  που οπτικοποιεί με πολύ απλό τρόπο τόσο τις λέξεις ενός κειμένου όσο και τη συχνότητα εμφάνισής τους. Ο χρήστης μπορεί εύκολα να δημιουργήσει ένα "σύννεφο" να το αποθηκεύσει σαν εικόνα ή να το δημοσιεύσει στο ιστολόγιό του. Μπορεί χρησιμοποιηθεί παιδαγωγικά για τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου, την παραγωγή λόγου, τον έλεγχο εμφάνισης των λέξεων, την έκφραση των απόψεων των μαθητών, την ανάλυση κειμένων, τη δημιουργικότητα κλπ.
Σχετικά παραδείγματα Διαδραστικοί πίνακες και ΚΣΕ. Αναλυτική παρουσίασή οτυ εδώ.
Ανάλογη εφαρμογή με ακόμη περισσότερες δυνατότητες είναι και το Tagxedo

Ενημέρωση: Επειδή το Wordle δεν υποστηρίζεται τελευταία από πολλούς φυλλομετρητές (χρησιμοποιεί Java applets) καθώς επίσης και το Tagxedo απαιτεί τόσο το Silverlight όσο και επιτραπέζιο υπολογιστή ή φορητό, μια εξίσου λειτουργική εφαρμογή είναι το Wordart. Διαθέτει όλες τις λειτουργίες των προηγούμενων και υποστηρίζει τη δημιουργία και φιλοξενία "σύννεφων λέξεων" (word clouds ή tag clouds).
Ειδικά στο WordArt πρέπει να προσεχθούν τα εξής:
1. Για να λειτουργούν σωστά οι υπερδεσμοί θα πρέπει από την καρτέλα Words>Options>Patterns  να απαλείψουμε ό,τι γράφει μέσα στο πλαίσιο και πατάμε Apply.

Ακολούθως επιλέγουμε το Manual
Επίσης θα πρέπει να προσέξουμε ότι η ελληνική γλώσσα δεν υποστηρίζεται από όλες τις γραμματοσειρές της εφαρμογής. Βέβαια, αν επιλέξουμε κάποια ασύμβατη γραμματοσειρά, θα πέρουμε το ανάλογο προειδοιποιητικό μήνυμα. Λογικά επιλέγουμε από το μενού Fonts τις  Linux Biolinum ή BPreplay. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα εισαγωγής κάποιας γραμματοσειράς που διαθέτουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: