Τρισδιάστατη εκτύπωση hands-free πόμολων για τα σχολική χρήση από το 1ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων

Το σχολείο μας διαθέτει ένα τρισδιάστατο εκτυπωτή και σκεφθήκαμε για τρόπους πρακτικής αξιοποίησής του εν μέσω της πανδημίας του COVID-19, για σχολική χρήση. Αποφασίσαμε να εκτυπώσουμε στον 3d εκτυπωτή ένα hands-free πόμολο, που προσφέρει μια δεύτερη, ασφαλή επιλογή στο χειρισμό της πόρτας, θεωρώντας ότι θα αποτελέσει ένα βασικό εξάρτημα ανοίγματος και κλεισίματος της πόρτας στο κοντινό μέλλον και ειδικά στα σχολεία. 
 
Το hands-free πόμολο, που επιλέξαμε είναι τύπου Materialise και προσφέρει μια δεύτερη, ασφαλή επιλογή στον χειρισμό της πόρτας, καθώς τα πόμολα ανήκουν στην κατηγορία των πιο μολυσμένων από μικρόβια αντικειμένων.
 




Έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να προτρέπει τη χρήση του καρπού και του πήχη του χεριού, αντί για την παλάμη, και προσαρτάται εύκολα, με τη χρήση δύο (ή και τεσσάρων) μηχανικών βιδών χωρίς να προκαλεί οποιαδήποτε αλλαγή ή ζημιά στο υφιστάμενο πόμολο.
 

Το αποτέλεσμα της τρισδιάστατης εκτύπωσης που πετύχαμε είναι πολύ σταθερό και ταιριάζει σε πόμολα διαφόρων διαμέτρων από 16mm έως 22mm, τόσο ευθύγραμμα όσο και καμπυλόμορφα. Το υλικό που χρησιμοποιείται (PLA Polylactic acid) παράγεται από ανανεώσιμες φυτικές πηγές (καλαμπόκι, ζαχαροκάλαμο) και είναι απολύτως ασφαλές. Το κάθε πόμολο χρειάζεται περίπου δύο ώρες για να εκτυπωθεί.

 


Βέβαια χρειάστηκε να κάνουμε πολλές μετατροπές (αυξομείωση της διατομής του, χρήση εναλλακτικών σχεδίων) δεδομένου ότι τα πόμολα του σχολείου δεν είναι πανομοιότυπα. Παράλληλα κάνουμε και πολλές δοκιμές για να ελεγχθούν και οι υπόλοιπες παράμετροι σε συνθήκες πραγματικής χρήσης. 
 
Πιστεύουμε πάντως ότι η τρισδιάστατη εκτύπωση των πόμολων θα βοηθήσει στην αποφυγή της επαφής με τα υπάρχοντα πόμολα, περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο για τη μετάδοση των μικροβίων.
Θεωρούνε ότι με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλουμε ως σχολείο, στο μέτρο του δυνατού, στην  αντιμετώπιση της πανδημίας, δίνοντας παράλληλα και το έναυσμα και σε άλλες σχολικές μονάδες που διαθέτουν 3d εκτυπωτές να τους αξιοποιήσουν ανάλογα. 
Παραθέτουμε και τη συνέντευξη του διευθυντή του σχολείου κ. Γιώργου Πλεύρη, σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό: Τρισδιάστατη εκτύπωση πόμολων από το 1ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων 
Έγραψαν για μας:

Δεν υπάρχουν σχόλια: