Έκθεση για το Βυζάντιο στη Βόννη

Μουσείο Τέχνης στη Βόννη

Χθες έγιναν στο Μουσείο Τέχνης της Βόννης τα εγκαίνια της σημαντικότερης έκθεσης που έχει γίνει μέχρι τώρα για το Βυζάντιο.

Ο διευθυντής της έκθεσης Ρόμπερτ Φλεκ και ο επιμελητής της, καθηγητής Φάλκο Ντάιμ, εξήγησαν στις σύντομες και περιεκτικές ομιλίες τους πώς στάθηκε δυνατό να συγκεντρωθούν 600 εκθέματα από 81 μουσεία του κόσμου και να δουλέψουν συστηματικά επί τέσσερα χρόνια 151 επιστημονικοί συνεργάτες.

Γιατί όμως να γίνει μια τέτοια έκθεση, πως ξεκίνησε η ιδέα; Ο διευθυντής του μουσείου Ρόμπερτ Φλεκ απαντά: «Η πρώτη συνιστώσα ήταν ότι είχαμε ήδη παρουσιάσει μια σειρά εκθέσεων που ασχολούνταν με την κλασσική και την ύστερη αρχαιότητα. Μια άλλη αφορμή ήταν ότι παρουσιάσαμε πριν από ενάμιση χρόνο μια έκθεση για τις μεταναστεύσεις των βαρβάρων. Η ιδέα ήταν να παρουσιάσουμε την εποχή μετά τη μεγάλη μετανάστευση των λαών στη Δυτική Ευρώπη, να δούμε τι συνέβαινε στην άλλη πλευρά της πρώην ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και πάνω από όλα να δείξουμε τις επιρροές που έφτασαν μέχρι τις μέρες μας».

Αναστρέψιμη η κακή εικόνα της Ελλάδας λόγω γερμανικών δημοσιευμάτων

Η έκθεση με τον τίτλο «Λάμψη και καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο» είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Μέσα από τους έντεκα διαφορετικά θεματολογικούς σταθμούς ξετυλίγεται η ιστορία του Βυζαντίου. Μια σειρά εικόνων, ψηφιδωτών, αντικειμένων της καθημερινότητας αναδεικνύουν τον παραμελημένο ρόλο του βυζαντινού πολιτισμού στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Στην έκθεση συμμετέχουν και τρία ελληνικά μουσεία: Το Βυζαντινό και Χριστιανικό, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Μπενάκη. Την Ελλάδα εκπροσώπησε χθες ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος.


Αναδημοσίευση από http://www.dw-world.de

Δεν υπάρχουν σχόλια: