Φιλόλογοι από το... μέλλον

Μια διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο διδασκαλίας των φιλολογικών μαθημάτων είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν όσοι φιλόλογοι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν την χθεσινή ημερίδα του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Τρικάλων στα εργαστήρια πληροφορικής του 7ου Γενικού Λυκείου. Εισηγητές ήταν η κ. Άννα Μπουκουβάλα, φιλόλογος του Πειραματικού Γυμνασίου Ζωσιμαίας Ιωαννίνων, επιμορφώτρια Β' Επιπέδου, και ο κ. Γεώργιος Πλεύρης, φιλόλογος, διευθυντής του Γυμνασίου Οινόης Καστοριάς, επιμορφωτής Β' Επιπέδου οι οποίοι ανέπτυξαν το θέμα «Φιλολογικό Εργαστήριο: «Διδάσκοντας ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία με ανοιχτά διερευνητικά περιβάλλοντα και διαδικτυακές εφαρμογές».
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Ευθύμιος Κουφογιάννης, «στόχος της ημερίδας ήταν να επανασχεδιαστεί η διδακτική πράξη εισάγοντας τις νέες τεχνολογίες. Οι Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση νέων μεθοδολογιών στη διδασκαλία και μάθηση των φιλολογικών μαθημάτων. Με τις ΤΠΕ προσφέρεται στους μαθητές η ευκαιρία να μην είναι παθητικοί δέκτες, αλλά ενεργοί συµµέτοχοι στην απόκτηση γνώσης. Γι' αυτό το λόγο ο Σύνδεσμος Φιλολόγων κάλεσε δύο εξαίρετους, μάχιμους εκπαιδευτικούς που έχουν κάνει σπουδαίο έργο στις ΤΠΕ, για να μυήσουν τους τρικαλινούς φιλολόγους στις νέες τεχνολογίες. Οι εκπαιδευτικοί από την πλευρά τους έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον με αποτέλεσμα οι αιτήσεις συμμετοχής να ξεπεράσουν κατά πολύ τον προβλεπόμενο αριθμό που μπορεί να φιλοξενήσουν τα εργαστήρια Πληροφορικής του 7ου Λυκείου Τρικάλων. Έτσι το Δ.Σ. του Συνδέσμου αποφάσισε με τη συναίνεση των εισηγητών να επαναλάβει την ημερίδα και το πρωί του Σαββάτου για να την παρακολουθήσουν όσοι φιλόλογοι εκπαιδευτικοί δεν κληρώθηκαν». Οι συμμετέχοντες φιλόλογοι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν θεωρητικά και να ασκηθούν πρακτικά στο εργαστήριο στη χρήση: ηλεκτρονικών λεξικών και σωμάτων κειμένων αναπαραστατικών και συνεργατικών εργαλείων μάθησης εργαλείων κοινωνικής δικτύωσης και στη δημιουργία ιστολογίου. Περισσότερο ενθουσίασε η λειτουργία του διαδραστικού πίνακα που θα αντικαταστήσει τον μαυροπίνακα με την κιμωλία.
Στην ημερίδα παραβρέθηκαν και τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου, οι κ.κ. Αγγ. Αναγνώστου, Σπ. Βλιώρας, Αθ. Κανάτα, Γεωργ. Κολοβελώνη, Ειρ. Μιχαήλ και Αθ. Παπαδημητρίου.
11-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: